Zupa suszkowo-fasolowa na soku jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zdrowa, pożywna i smaczna.

  • 10 min

Składniki:

  • fasola jaś 15 dekagramów
    sok jabłkowy 100% 4 szklanki
    śliwki suszone bez pestek 15 sztuk
    morele suszone 10 dekagramów
    jabłka suszone 10 plastrów
    gruszki suszone 6 sztuk
    rodzynki sułtańskie 1/3szklanki
    kora cynamonowa 1 sztuka
    imbir suszony lub świezy starty 1/3 łyżeczki


Zupa suszkowo-fasolowa na soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę jaś gotujemy do miękkośći (wcześniej moczymy we wodzie kilka godzin).

  • 2. Suszone owoce dokładnie myjemy wodą (możemy je nawet zalać wodą na pół godziny i później wypłukać), zalewamy sokiem jabłkowym i zagotowujemy. Dodajemy korę cynamonową oraz ewentualnie imbir (lub bez - jeśli ktoś nie lubi). Wszystko gotujemy razem na małym ogniu, az owoce będą miękkie. W międzyczasie dolewamy trochę wody, aby zupa nie była za gęsta.

  • 3. Zupę podajemy z fasolą jaś.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy