ZUPA STRĄCZKOWA | FASOLKĄ I GROSZKIEM

4.5 (175 ocen)

Jest to pyszna letnia zupka z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej i zielonego groszku w strąkach. A dodatek świeżego koperku i natki pietruszki sprawia, że zupka jest aromatyczna i jeszcze bardziej smaczniejsza. Przepyszna. Gdybym mogła zjadłabym cały garnek, ale trzeba się podzielić :)

Składniki:

  • bulion warzywny 2 i 1/2 l.
    kość schabowa 1 szt.
    ziemniaki 4 szt.
    marchew żółta 1 szt.
    marchew zwykła 1 szt.
    fasolka szparagowa 250 gram
    groszek zielony w strąkach 2 garści
    śmietana kwaśna 1 łyżka
    śmietana do zup i sosów 12 % 2 łyżki
    mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
    woda zimna 2-3 łyżki
    sól 1 łyżeczka
    pieprz do smaku
    koper świeży 4 łyżki
    natka pietruszki 2 łyżki
    maggi w płynie do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa strączkowa | fasolką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gara wlewamy bulion. Wrzucamy kość.
    Groszek i fasolkę myjemy i dodajemy do bulionu wraz z solą. Wstawiamy na mały gaz.
  • 2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy tak długo, aż fasolką będzie mięciutka i mięso ugotowane.
    Usuwamy szumowiny z zupy.
    Kiedy mięso ugotuje się, wyciągamy i skubiemy. Wrzucamy do zupy.
  • 3. Doprawiamy do smaku maggi i pieprzem. Zagęszczamy mąką. Dodajemy zahartowaną śmietanę, koper i natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować