Zupa ryżowa z orientalną nutą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szczypta curry nadaje tej zupie ciekawego smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mały por
    kawałek korzenia selera
    liść laurowy, ziele angielskie
    10 dg brązowego ryżu
    1 kostka rosołowa
    pół puszki kukurydzy konserwowej
    sól, pieprz, przyprawa curry
    natka pietruszki

Zupa ryżowa z orientalną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy. Marchewkę kroimy w talarki, a pietruszkę, pora i selera w drobną kostkę. Zalewamy 1,5 litrem wrzątku, dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
  • 2. Gdy warzywa zaczną się gotować, wsypujemy do zupy ryż i gotujemy ok. 30 minut. Gdy wszystkie warzywa i ryż będą miękkie, dodajemy kukurydzę.
  • 3. Wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, przyprawiamy solą, pieprzem i curry, sprawdzając smak zupy. Rozlewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy