Nietypowa w smaku. Na początku bałam się, że się nie uda ale efekt smakowy jest naprawdę niesamowity.
40 min
Składniki:
20-30 dag filetów z dorsza
1 marchew
1 pietruszka
puszka kukurydzy
1/2 pora
1/4 korzenia selera
1 puszka pomidorów bez skórki
50 ml białego wina wytrawnego
50 ml oliwy
1 łyżeczka curry
1-2 łyżeczki oregano
koperek lub mięta do dekoracji
odrobina soku z cytryny
300-400 ml bulionu warzywnego
Zupa rybna z pomidorami na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety pokroić w drobną kostkę, posolić i skropić sokiem z cytryny i łyżką białego wina. Marchew, pietruszkę, seler i por obrać. Por pokroić w krążki lub pół-talarki, a resztę warzyw w krótkie paski (julienne). Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
2.Do naczynia z warzywami wlać pozostałe wino i odparować. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion.
3.Do zawartości garnka wrzucić filety i dusić około 10 min. Dołożyć odsączoną kukurydzę, oregano oraz curry. Zupę gotować jeszcze około 10 min i doprawić. Na talerzach dekorować koperkiem lub miętą.
Porady
Ilość składników można regulować w zależności od tego, czy chce się uzyskać gęstą zupę czy też nie.
Komentarze