Zupa rybna z pomidorami na winie

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Nietypowa w smaku. Na początku bałam się, że się nie uda ale efekt smakowy jest naprawdę niesamowity.

  • 40 min

Składniki:

  • 20-30 dag filetów z dorsza
    1 marchew
    1 pietruszka
    puszka kukurydzy
    1/2 pora
    1/4 korzenia selera
    1 puszka pomidorów bez skórki
    50 ml białego wina wytrawnego
    50 ml oliwy
    1 łyżeczka curry
    1-2 łyżeczki oregano
    koperek lub mięta do dekoracji
    odrobina soku z cytryny
    300-400 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zupa rybna z pomidorami na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić w drobną kostkę, posolić i skropić sokiem z cytryny i łyżką białego wina. Marchew, pietruszkę, seler i por obrać. Por pokroić w krążki lub pół-talarki, a resztę warzyw w krótkie paski (julienne). Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
  • 2. Do naczynia z warzywami wlać pozostałe wino i odparować. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion.
  • 3. Do zawartości garnka wrzucić filety i dusić około 10 min. Dołożyć odsączoną kukurydzę, oregano oraz curry. Zupę gotować jeszcze około 10 min i doprawić. Na talerzach dekorować koperkiem lub miętą.

Porady

Ilość składników można regulować w zależności od tego, czy chce się uzyskać gęstą zupę czy też nie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Kukurydza Pomidor Ryby Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować