Zupa rybna z łososiem

5 (178 ocen)

  • 45 min

Pyszna, aromatyczna i zdrowa zupa, nie tylko od święta.

  • 45 min

Składniki:

  • mały filet z karpia i pstrąga
    300 g świeżego fileta z łososia
    50 g łososia marynowanego lub wędzonego na zimno
    pokrojone w drobną kostkę: 2 mniejsze marchewki + 2 większe ziemniaki
    w całości: 1 pietruszka + 1 obrana cebula + 1/4 małego selera
    150 ml. śmietanki 30 %
    ziele angielskie (kilka szt.) + 2 liście laurowe
    sól, pieprz mielony do smaku
    łyżka posiekanego koperku + natka pietruszki do posypania na wierzchu
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Zupa rybna z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h1ykc9 1. Do dwulitrowego garnka z gotującą się i osoloną wodą wrzucić pokrojone filety karpia i pstrąga, gotować na małym ogniu 10 minut.
  • image-1maxks6 2. Odcedzić i po lekkim schłodzeniu z ryb powyjmować ości i zdjąć skórę.
    Do bulionu rybnego dodać teraz warzywa i przyprawy, gotować do miękkości, wyjąć cebulę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego łososia i po chwili pozostałe kawałki ryb, w razie potrzeby zdjąć z powierzchni nadmiar tłuszczu.

    Od momentu wrzucenia łososia gotować zupę jeszcze 10 minut, przed samym końcem wrzucić posiekany koperek i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  • image-12pshjn 3. Do zupy wlać śmietanę, na talerzach posypać pokrojonym w drobną kostkę łososiem marynowanym i natką pietruszki.
  • image-0c3e9r9 4. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Łosoś Pstrąg Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować