Pyszna, aromatyczna i zdrowa zupa, nie tylko od święta.
45 min
Składniki:
mały filet z karpia i pstrąga
300 g świeżego fileta z łososia
50 g łososia marynowanego lub wędzonego na zimno
pokrojone w drobną kostkę: 2 mniejsze marchewki + 2 większe ziemniaki
w całości: 1 pietruszka + 1 obrana cebula + 1/4 małego selera
150 ml. śmietanki 30 %
ziele angielskie (kilka szt.) + 2 liście laurowe
sól, pieprz mielony do smaku
łyżka posiekanego koperku + natka pietruszki do posypania na wierzchu
Zupa rybna z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dwulitrowego garnka z gotującą się i osoloną wodą wrzucić pokrojone filety karpia i pstrąga, gotować na małym ogniu 10 minut.
2.Odcedzić i po lekkim schłodzeniu z ryb powyjmować ości i zdjąć skórę.
Do bulionu rybnego dodać teraz warzywa i przyprawy, gotować do miękkości, wyjąć cebulę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego łososia i po chwili pozostałe kawałki ryb, w razie potrzeby zdjąć z powierzchni nadmiar tłuszczu.
Od momentu wrzucenia łososia gotować zupę jeszcze 10 minut, przed samym końcem wrzucić posiekany koperek i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
3.Do zupy wlać śmietanę, na talerzach posypać pokrojonym w drobną kostkę łososiem marynowanym i natką pietruszki.
Komentarze