Kupując dorsze w całości i później filetując je, nie przypuszczałam, że tak dużo mięsa zostaje na szkilecie ryby. Szkoda mi było wyrzucić to do śmieci...i tak powstała moja pierwsza w życiu zupa rybna.
Składniki:
3 szkielety z ryb
1 filet z dorsza ze skórą lub bez
mała włoszczyzna + 2 średnie ziemnaki + przeciśnięty ząbek czosnku
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła + 30 ml słodkiej śmietanki 12 %
sól, pieprz, liść laurowy, 4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta pieprzu cayenne
3 pokruszone listki suszonej szałwi + łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Zupa rybna z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szkiety z ryb zalać 1,5 l zimnej wody, po zagotowaniu odszumować, dodać włoszczyznę i trochę soli, pozostawić na ogniu 20 minut.
Odcedzić, mięso ze szkieleta wyskubać, włożyc do wywaru, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, liść laurowy, ziela angielskie i wstawić do ponownego gotowania, do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Teraz dołożyć pokrojoną, wyjętą wcześniej marchewkę, masło, pociętego w kostkę lub paseczki oczyszczonego fileta z dorsza, sok z cytryny, pieprz, paprykę, pieprz cayenne, pokruszoną szałwię, jeszcze chwilę pogotować.
Na koniec wlać śmietankę i wsypać natkę pietruszki.
Komentarze