Moja pierwsza zupa rybna, która jadłam i robiłam ale myślę,że nie ostatnia:)
Składniki:
400 g fileta z tołpygi
1,5 marchewki
1 pietruszka
5 cm selera
1/2 czerwonej cebuli
1 duży ziemniak
1200 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 liść laurowy
2 goździki
2 ziela angielskie
sól, kolorowy pieprz
2 łyżki mała
Zupa rybna wg moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć i przekroić na 3-4 kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść, ziele, goździki i kolorowy pieprz. Zagotować. Zebrać szum utworzony na powierzchni. Gotować maksymalnie 10 minut.
2.Ostrożnie wyjąć rybę z garnka, a wywar przecedzić przez sito. Ponownie zagotować. Do gotującego wywaru dodać drobno pokrojonego ziemniaka. Doprawić solą do smaku. Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim cebulę.
3.Warzywa obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Dodać na patelnię i smażyć około 5 minut. Następnie przełożyć do garnka i gotować jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia , doprawić sokiem z cytryny.
4.Mięso ryby oddzielić od skóry i ości i małe kawałki przełożyć do zupy. Wymieszać. Posypać natką, Smacznego!
Komentarze