Zupa rybna

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka zupa rybna, jeśli mamy pod ręką przygotowane wszystkie składniki jej przygotowanie nie zabierze więcej niż kwadrans.

  • 15 min

Składniki:

  • dwa filety rybne np. z okonia, dorsza, miętusa...
    por pokrojony w plasterki
    duża cebula pokrojona w plasterki
    starta marchewka
    starta pietruszka
    5 - 6 ząbków czosnku
    2 łyżki masła
    słoik/puszka pomidorów bez skórki
    łyżka keczupu
    2 szklanki bulionu warzywnego
    opcjonalnie 100 ml białego wina
    posiekana papryczka chili
    sól i pieprz do smaku
    ziele angielskie
    liść laurowy

    zielenina do posypania

Zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pora, cebulę, chili i czosnek. Podsmażamy. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę.
  • 2. Dodajemy szklankę bulionu. Dodajemy liść i ziele. Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości.
  • 3. Do uduszonych warzyw dolewamy drugą szklankę bulionu, wino i pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, Gotujemy 2 - 3 minuty.
  • 4. Do zupy wrzucamy pokrojone filety. Dodajemy keczup i przyprawy. Przykrywamy. Doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy ogień. Zostawiamy jeszcze 5 minut by ryba doszła. Podajemy posypane ulubionymi ziołami.

Komentarze

Podobne przepisy