Zupa prezydencka z pulpetami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa z młodej kapusty to bardzo smaczne i zdrowe danie.

  • 60 min

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    pęczek koperku
    2 duże ziemniaki
    śmietana 18%
    1 skrzydełko z kurczaka
    500 g mielonej cielęciny
    1 jajko
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    czosnek granulowany
    listek laurowy
    ziele angielskie

Zupa prezydencka z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wrzątkiem (ok. 3 i pół litra) wrzucamy całą pietruszkę, kawałek selera, marchewkę pokrojoną w plasterki, poszatkowaną kapustę, pocięty na drobno koperek, dwa-trzy ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, łyżkę soli i skrzydełko z kurczaka.
  • 2. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym, dodajemy jajko, mieszamy i formujemy nieduże kulki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  • 3. Kiedy skrzydełko będzie już miękkie - wyjmujemy je wraz z pietruszką i selerem. Do gotującej się zupy wrzucamy mięsne kulki oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok. 10-15 minut. W razie potrzeby dolewamy wrzątku.
    W sumie samo gotowanie zupy zajmuje ok. 40-45 minut.
  • 4. Zupę zabielamy dwiema łyżkami śmietany i doprawiamy czarnym pieprzem. Ewentualnie dosalamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy