Połączenie pora z imbirem daje zupie orientalny charakter
60 min
Składniki:
2 pory
1 cebula
2 ziemniaki
1 litr bulionu z kury (może być z kostki)
imbir wielkości dużego orzecha włoskiego
2 łyżki masła
kmin rzymski
kolendra
sól
pieprz
Zupa porowo imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić w plasterki a cebulę w kostkę. Masło roztopić i podsmażyć na niej cebulę a po 5 minutach dodać pora i dusić na małym ogniu dalsze 5 - 8 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie, dodać pora i cebulę, całość zmiksować na krem.
Dodać przyprawy i imbir starty na papkę. Radzę od razu nie wkładać całości imbiru, gdyż może się okazać, że był wyjątkowo ostry, najlepiej małymi porcjami i próbować jego intensywność.
Komentarze