Zupa jest sycąca i bardzo zdrowa. Bardzo szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Polecam!
20 min
Składniki:
1 duży por
200 g świeżego szpinaku
150 g ugotowanej fasoli (u mnie borlotti), może być z puszki
ok. 150 g drobnego makaronu
ok. 4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
papryczka peperoncino (wg uznania)
Zupa porowa ze szpinakiem i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojony drobno por, podsmażyć przez chwilkę, po czym dodać troszkę soli, 1 szklankę wody i gotować przez ok. 10 min. Ugotowany por według uznania można zblendować lub pozostawić tak jak ja to zrobiłam w kawałeczkach.
2.Do pora dodać pokrojony szpinak, ugotowaną fasolę oraz makaron. Dodać gorącą wodę (ok. 4 cm nad poziom skłdników). Doprawić solą, pieprzem i gotować, aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby dodać wodę). Na sam koniec doprawić solą, pieprzem i wg uznania ostrą papryczką. Zupę podawać posypaną startym parmezanem.Buon Appetito!
Komentarze