Na jesienno zimowe rozgrzanie proponuję pyszną zupę porową z dodatkiem szynki i pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca.
Składniki:
około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
2 pory
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
150 g szynki
100 g pieczarek
100 g serka topionego
2 łyżki jogurtu greckiego
ser żółty
sól
pieprz
gałka muszkatołowa a
Zupa porowa z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Komentarze