zupa pomidorowa z ryżem (tradycyjna)

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Najlepsza zupa pomidorowa wg przepisu mojej Mamy:)

  • 40 min

Składniki:

  • na bazę zupy:
    2 duże podudzia z kurczaka lub 4 małe pałki
    pęczek włoszczyzny
    przecier pomidorowy ( w sloiczku o pojemności 190 g)
    torebka ryżu
    opcjonalnie smietana do zup
    sól, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z ryżem (tradycyjna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy bazę na zupę - mięso zalewamy woda, tak aby je przykryła . Gdy sie zagotuje i zaczna sie robić szumowiny, nalezy odlać całą wodę, opłukac mięso z powstałej piany i ponownie zalać czystą wodą. Włożyć włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkacj i sól do smaku. Teraz można tez wsypac ryż. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, z lekko uchyloną pokrywką. Potem dodajemy niecały słoiczek przecieru, do smaku, ja uzywam około 3/4 słoiczka. Przed podaniem włosczyznę mozna pokroic w kosteczkę i dodać do zupy. Jesli ktos lubi, może dodać smietanę.

Porady

Ugotowane mięso z bazy na zupę można wykorzystać i wkroic do zupy lub tez uzyć do innego przepisu np na sałatkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować