Zupa pomidorowa z owocami morza

4.5 (147 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli komuś znudzi się "zwykła pomidorówka" proponuję wykwintną alternatywę... Znana pomidorowa i budzące duże emocje owoce morza. Pyszna, kremowa, nie można oderwać od niej łyżki :-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion: 1 litr
    - przecier pomidorowy (gęsty, dobrej jakości): 4 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - mascarpone: 1 łyżka
    - morszczuk (filet bez skóry): 150 gramów
    - krewetki tygrysie: 12 sztuk
    - małże: 12 sztuk
    - cukier: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili wlewamy bulion (u mnie jest to zazwyczaj rozcieńczony odrobiną wody rosół), dodajemy przecier pomidorowy, cukier i gotujemy. Dodajemy łyżkę mascarpone i miksujemy blenderem. Ponownie stawiamy na gaz, wkładamy kawałki ryby i oczyszczone krewetki, gotujemy ok. 3 minuty i dodajemy małże, zagotowujemy, doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Morszczuk Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować