Zupa pomidorowa z naleśnikiem i ziołowym twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja rodzina uwielbia pomidorową z ryżem lub domowym makaronem, ale tym razem przygotowałam zupę z naleśnikiem i ziołowym twarożkiem. Wyszło pysznie i aromatycznie. Taka miła odmiana od tradycyjnej pomidorowej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka śmietany 12 %
    1 łyżka mąki pszennej
    suszona natka pietruszki według uznania
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku

    Naleśniki:
    2 jajka
    półtorej szklanki mleka
    około 1 szklanka mąki pszennej
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    20 dag serka ziołowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Naleśniki

Zupa pomidorowa z naleśnikiem i ziołowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do mięsa. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  • 2. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy. Warzywa wrzucamy z powrotem do przecedzonego wywaru.
    Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.
    Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, przelewamy do zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem białym.
  • 3. Składniki na naleśniki miksujemy na gładkie odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy jak makaron.
  • 4. Na talerze nakładamy porcje zupy, pokrojonych naleśników i serka ziołowego. Podajemy.

Porady

Mięso możemy użyć do drugiego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować