Zupa pomidorowa z mascarpone

4.43 (195 ocen)

  • 15 min

Gęsta, aromatyczna zupa pomidorowa, przepełniona zapachem świeżych ziół. A serek mascarpone łagodzi jej smak i dodaje delikatności. Bardzo smakuje zwłaszcza dzieciom.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    bazylia świeża
    tymianek świeży /same listki/
    sól i pieprz do smaku
    cukier ½ łyżeczki
    3 łyżki serka mascarpone
    1 łyżka oliwy z oliwek
    500 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.43 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać oliwę, cebulę posiekaną w kostkę, zeszklić na wolnym ogniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę poddusić. Dodać pomidory z puszki, bazylię i cukier, razem dusić, co jakiś czas mieszając.
  • 2. Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę ugotować w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, dodać pomidory. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać listki tymianku. Następnie zmiksować blenderem.
  • 3. Włożyć do zupy serek mascarpone, wymieszać i podawać gorącą z dowolnym makaronem i świeżą bazylią.

Porady

*zrobiona ze świeżych gruntowych pomidorów będzie jeszcze smaczniejsza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować