Zupa pomidorowa w wersji na bogato – m. in. z ryżem i ziemniakami. Szczególnego charakteru potrawa nabiera dzięki dodatkowi korniszonów oraz suszonych grzybów. Bardzo pożywna i wyjątkowo smaczna. Polecam!
Składniki:
400 g ziemniaków
6 średnich korniszonów (łącznie 250 g)
2 większe marchewki (2 x 100 g)
½ niedużego selera (200 g)
1 większa biała cebula (100 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki połamanych suszonych grzybów (np. borowik brunatny)
125 g suchego ryżu białego długoziarnistego
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 szklanki przecieru pomidorowego (passata)
7 – 8 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminku całego
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
1/3 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zupa pomidorowa z korniszonem i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, po czym pokroić w piórka. Obrany czosnek pokroić w półplastry. W garnku rozpuścić masło, dodając oliwę. Dołożyć cebulę, czosnek, kminek, kolendrę oraz kurkumę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Ziemniaki, marchewkę i seler obrać, a następnie pokroić w nieduże cząstki. Razem z grzybami i ryżem dołożyć do zawartości garnka i smażyć kolejne 2 – 3 min, mieszając.
Całość zalać bulionem. Od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 – 15 min.
3.Następnie wlać przecier pomidorowy i dodać ogórki pokrojone w plastry. Gotować jeszcze ok. 10 min, aż składniki będą miękkie. Gotową zupę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze