Zupa pomidorowa z korniszonem i suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowa w wersji na bogato – m. in. z ryżem i ziemniakami. Szczególnego charakteru potrawa nabiera dzięki dodatkowi korniszonów oraz suszonych grzybów. Bardzo pożywna i wyjątkowo smaczna. Polecam!

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
    6 średnich korniszonów (łącznie 250 g)
    2 większe marchewki (2 x 100 g)
    ½ niedużego selera (200 g)
    1 większa biała cebula (100 g)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki połamanych suszonych grzybów (np. borowik brunatny)
    125 g suchego ryżu białego długoziarnistego
    1 kopiasta łyżka masła
    2 łyżki oliwy
    2 szklanki przecieru pomidorowego (passata)
    7 – 8 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka kminku całego
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/3 łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowa z korniszonem i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pomidorowa z korniszonem i suszonymi grzybami 1. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, po czym pokroić w piórka. Obrany czosnek pokroić w półplastry. W garnku rozpuścić masło, dodając oliwę. Dołożyć cebulę, czosnek, kminek, kolendrę oraz kurkumę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa pomidorowa z korniszonem i suszonymi grzybami 2. Ziemniaki, marchewkę i seler obrać, a następnie pokroić w nieduże cząstki. Razem z grzybami i ryżem dołożyć do zawartości garnka i smażyć kolejne 2 – 3 min, mieszając.
    Całość zalać bulionem. Od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 – 15 min.
  • Zupa pomidorowa z korniszonem i suszonymi grzybami 3. Następnie wlać przecier pomidorowy i dodać ogórki pokrojone w plastry. Gotować jeszcze ok. 10 min, aż składniki będą miękkie. Gotową zupę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować