Zupa pomidorowa po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw gotujemy bulion. Skrzydełka myjemy, zalewamy gorącą wodą (ok 1 litra). Dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, selera, pora, liście lubczyku i gotujemy około 25 minut, aż kurczak będzie miękki. Bulion odcedzamy.
2.Marchewkę, korzeń pietruszki i cebulę kroimy w kostkę, a natkę siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3.Rozgrzewamy w garnku trochę oliwy lub oleju i wrzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mocno rumienimy. Dodajemy marchewkę, pietruszkę wraz z natką (część natki pozostawiamy do dekoracji) i chwilę smażymy. Następnie dokładamy pomidory, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, uważając, żeby się nie przypaliło. Gdyby zaczynało przywierać można dodać odrobinę bulionu.
4.Po 10 minutach całość zalewamy bulionem oraz przecierem lub sokiem pomidorowym. Dodajemy posiekaną bazylię oraz tymianek i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.
6.Do miseczek wkładamy trochę makaronu i zalewamy zupą. Każdą porcję posypujemy natką pietruszki i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Komentarze