Zupa pomidorowo-paprykowa z grzankami

0 (0 ocen)

Fajna, rozgrzewająca zupa, dodatek czosnku i chili dodaje jej dodatkowo charakteru :) W sezonie letnim najlepiej zamienić pomidory z puszki na świeże :)

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    3 ząbki czosnku
    cebula
    2 puszki krojonych pomidorów z puszki
    papryka czerwona i żółta
    sól, pieprz, chili
    oliwa z oliwek
    +
    bagietka
    oliwa z oliwek
    starty ser żółty

Zupa pomidorowo-paprykowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i ząbki czosnku drobno siekamy i podsmażamy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i podsmażamy przez kolejne kilka minut.
  • 2. Wrzucamy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
  • 3. Następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy solą, pieprzem i chili (ilość wg uznania, ja dałam 1/3 łyżeczki). Gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu.
  • 4. Przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy