Fajna, rozgrzewająca zupa, dodatek czosnku i chili dodaje jej dodatkowo charakteru :) W sezonie letnim najlepiej zamienić pomidory z puszki na świeże :)
Składniki:
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
3 ząbki czosnku
cebula
2 puszki krojonych pomidorów z puszki
papryka czerwona i żółta
sól, pieprz, chili
oliwa z oliwek
+
bagietka
oliwa z oliwek
starty ser żółty
Zupa pomidorowo-paprykowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i ząbki czosnku drobno siekamy i podsmażamy 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i podsmażamy przez kolejne kilka minut.
2.Wrzucamy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
3.Następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy solą, pieprzem i chili (ilość wg uznania, ja dałam 1/3 łyżeczki). Gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu.
4.Przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut.
Komentarze