Zupa pomidorowo – kabaczkowa z pędami bambusa i makaronem gwiazdki

0 (0 ocen)

  • 50 min

ta zupka jest łatwa w przygotowaniu a jej lekko kwaskowaty smak zachwyci każdego:) Moja rodzina latem uwielbia takie zupki :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    350 g pomidorów
    350 g kabaczka (obranego i wydrążonego)
    1 średnia cebula
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1,25 litra rosołu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    225 g pędów bambusa (paseczki)
    10 płaskich łyżek makaronu gwiazdki
    1 łyżka suszonych liści lubczyku
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    przyprawa do dań Kucharek

Zupa pomidorowo – kabaczkowa z pędami bambusa i makaronem gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy do niego cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na małym ogniu.
  • 2. Kabaczek kroimy w drobną kosteczkę.
  • 3. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
  • 4. Warzywa wrzucamy do cebulki, mieszamy i dusimy razem na małym ogniu pod przykryciem aż kabaczek będzie miękki (około 25 minut) od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Po tym czasie wszystko rozcieramy blenderem.
  • 6. Dolewamy rosół, wrzucamy makaron i gotujemy na małym ogniu około 10 minut (aż makaron będzie miękki).
  • 7. Następnie dodajemy osączone pędy bambusa, koncentrat pomidorowy, pietruszkę, lubczyk, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 6 minut.

Komentarze

Podobne przepisy