Zupa pokrzywowa na rosole

4.49 (148 ocen)

  • 30 min

zazwyczaj zostaje nam trochę rosołu z poprzedniego dnia, można na nim ugotować różne zupy, ja dzisiaj proponuję zupę pokrzywowa

  • 30 min

Składniki:

  • Młode pokrzywy około 30 dag
    Marchew 1 szt.
    Seler ¼ bulwy
    Rosół ok. 2 l
    Ziemniaki 3-4 szt.
    Cebula 1 szt.
    Olej rzepakowy do przesmażenia pokrzywy
    Jajko po jednym na talerz
    Liść laurowy, pieprz czarny mielony, sól, majeranek do smaku
    Śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pokrzywowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywę sparzyć gorącą wodą i posiekać, cebule obrać i drobno pokroić wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć, dodać przyprawy
  • 2. Marchewkę, seler i ziemniaki obrać.
    Marchewkę i seler zetrzeć na tarce a ziemniaki pokroić w kostkę.
    Ugotować jajka na twardo i obrać
  • 3. Zagotować rosół, dodać marchewkę, seler i ziemniaki
    Kiedy warzywa w rosole są miękkie dodać podsmażoną pokrzywę z cebulą.
  • 4. Pogotować razem około 10 minut a na końcu zabielić śmietaną lub jogurtem

  • 5. Gorąca zupę rozlać na talerze, dodać po jednym na każdy talerz ugotowanym na twardo jajku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować