Jest tak szczególna, bo była moim największym kulinarnym zaskoczeniem. Po kupieniu kopru włoskiego po raz pierwszy w życiu okazało się, że mi nie smakuje zupełnie...A w zupie okazał się; WOW ;)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- fenkuł/koper włoski: 1 sztuka
- koperek: 1 pęczek
- cebula: 1 sztuka
- seler naciowy łodygi: 4 sztuki
- puree z dyni (pokrojonej w kostkę i zmiksowanej): 2 łyżki
- kostka rosołowa Knorr: 1 sztuka
- oliwa rozmarynwa: 1 łyżka
- woda: 2 szklanki
- ser gorgonzola: 2 łyżki
Zupa podwójnie koprowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie.Pozostałe składniki pokroić i dodać do cebuli. Podsmażać 2 min.
2.Dodać 2 szkl wody i kostkę rosołową. Gotować pod przykryciem do miękkości składników.
3.Zmiksować.
Podawać ozdobione np. kluskami z sera gorgonzola (uformowanymi w palcach), kroplami oliwy rozmarynowej i drobno pokrojoną nożyczkami natką selera naciowego.
Komentarze