Zupa pikantna z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jadłam ta zupę na wakacjach w USA,ma dla mnie zapach ciepłego, pięknego,dojrzałego lata.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg dyni surowej
    2 puszki kukurydzy konserwowej
    2 cebule (średnie)
    0,25 boczku solonego
    1,5l rosołu drobiowego
    3 ząbki czosnk
    1 papryczka chili

Zupa pikantna z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia zalana rosołem 1. 1.Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę,wysmażyć na chrupiące skraweczki,wybrać i odłożyć do miseczki
    2;Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na tłuszczu po wysmażonym boczku.
    3,Dynię pokroić w kostkę,dodać do smażącej się cebuli ,chwilę podsmażyć razem dodając czosnek zmiażdżony.
    4.Wszystko to połączyć z rosołem drobiowym, dodać kukurydzę ,papryczkę chili,sol .
    Gotować 15 minut pod przykryciem.
    Lekko zblendrować ,tak żeby zostały kawałki dyni,ale zupa była zagęszczona.
    Przed podaniem dodać do zupy wysmażony boczek.

Porady

Ja zamiast papryczki chili dodaję sos własnej produkcji bardzo pikantny,w orginalnej zupie meksykańskiej to sos ,,CHILPOTLE PEPPER''

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy