Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna zupa pieczarkowa,która dzięki lanym kluseczkom zupa jest bardziej syta.Polecam na rozgrzewający obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • pół kilo pieczarek
    2 duże marchewki
    1 łyżka masła
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 szklanka śmietany 12 %
    sól i pieprz do smaku
    koperek według uznania ( suszony,świeży lub mrożony )

    kluseczki:
    2 jajka
    kilka łyżek mąki pszennej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i marchewki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie pieczarki kroimy w plasterki,a marchewki w słupki.
  • 2. W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy pieczarki i marchewki,chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.Gdy składniki będą miękkie trochę zupy wlewamy do śmietany,mieszamy i wlewamy do zupy,zagotowujemy.
  • 3. Jajka wbijamy do kubka,lekko roztrzepujemy widelcem,dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę,mieszamy, aż ciasto będzie dość gęste.
  • 4. Do gotującej się zupy wlewamy ciasto na kluseczki,gotujemy kilka chwil.Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody.Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,oraz dodajemy koperek posiekany.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować