Pyszna, aromatyczna zupa pieczarkowa z kurczakiem to propozycja na smaczny, zdrowy i pożywny obiad! Na szczęście pieczarki są dostępne przez cały rok więc taką zupą można się delektować zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota!
2 godz.
Składniki:
Składniki na bulion:
◦1 porcja rosołowa
◦1 włoszczyzna
◦2 liście laurowe
◦4-5 ziela angielskie
◦sól
Dodatkowo:
◦2 filety z kurczaka
◦2 białe części z pora
◦3 łodygi selera naciowego
◦600 g pieczarek
◦½ jabłka
◦2 łyżki octu jabłkowego
◦2 łyżki masła
◦sól
◦pieprz
◦1-2 łyżki suszonego tymianku
◦100 ml śmietanki kremowej 18% (słodkiej)
◦2 łyżki sosu sojowego
Zupa pieczarkowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (włoszczyznę), porcję rosołową i ja dodaję jedną pierś z kurczaka. Jak zacznie wrzeć dodajemy ziele angielskie i liście laurowe – gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Gotowy wywar przecedzamy. Fileta po wystudzeniu kroimy w kostkę – dodamy go później do zupy.
Pora i selera kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle aż będą miękkie ale nie brązowe. Warzywa przekładamy do miski. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w dość grube plasterki. Na samym końcu podsmażamy fileta z kurczaka i jabłko pokrojone w kostkę.
Do naszego wywaru dodajemy podsmażone pieczarki, pora i selera oraz kurczaka z jabłkiem. Poprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i octem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowanego kurczaka i śmietankę.
Komentarze