Zupa pieczarkowa z gwiazdkami

0 (0 ocen)

Pyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. U mnie musi być koniecznie doprawiona dużą ilością majeranku.

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)
    2,5 l wody
    1 cebula
    350 g pieczarek
    1 szklanka makaronu gwiazdki
    2 listki laurowe
    3-4 ziarenka angielskiego ziela
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól morska
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka masła

Zupa pieczarkowa z gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut az makaron będzie ugotowany. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki, również dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić zupę. Dodać też posiekaną natkę, zagotować i gotować 3-4 minuty.

Komentarze

Podobne przepisy