Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Pieczarki myjemy,siekamy i podsmażamy na masełku z cebulą pokrojoną w kostkę.
2.Do ugotowanego wcześniej rosołu (lub można rozpuścić kostkę rosołową w wodzie i gotować jeśli ma się mniej czasu) dodajemy usmażone pieczarki i wlewamy po troszkę śmietanę.
Gotujemy na ogniu ciągle mieszając.
3.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą.
Po nałożeniu na miseczkę na wierzch rzucamy parę groszków ptysiowych.
GROSZEK PTYSIOWY WYKONANIE:
Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli.Na wrzącą wodę wsypać naraz całość mąki, szybko ucierać przez 3-4 min., aż do otrzymania gęstej masy,lekko przestudzić. Dodawać po 1 jajku ciągle ucierając (jajka bardzo dokładnie rozbić widelcem).Na posmarowaną blachę kłaść małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.Piec przez 10-15 min(nie otwierać pieca)
Porady
Do zupy można dodać troszkę więcej pieczarek i zmiksować wtedy będzie gęściejsza.
Komentarze