Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty.

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

Pyszna zupa dla całej rodziny

  • 20 min

Składniki:

  • - 30 dag pieczarek
    - 1 cebula
    - rosół drobiowy lub wołowy
    - 200 ml śmietany 18 %
    - sól
    - pieprz
    - maggi
    -vegeta
    NA GROSZEK PTYSIOWY:
    - 1 szklanka mąki
    - 10 dag margaryny
    -20 dag mąki
    -5 jaj
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Pieczarki myjemy,siekamy i podsmażamy na masełku z cebulą pokrojoną w kostkę.
    2.Do ugotowanego wcześniej rosołu (lub można rozpuścić kostkę rosołową w wodzie i gotować jeśli ma się mniej czasu) dodajemy usmażone pieczarki i wlewamy po troszkę śmietanę.
    Gotujemy na ogniu ciągle mieszając.
    3.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą.
    Po nałożeniu na miseczkę na wierzch rzucamy parę groszków ptysiowych.

    GROSZEK PTYSIOWY WYKONANIE:
    Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli.Na wrzącą wodę wsypać naraz całość mąki, szybko ucierać przez 3-4 min., aż do otrzymania gęstej masy,lekko przestudzić. Dodawać po 1 jajku ciągle ucierając (jajka bardzo dokładnie rozbić widelcem).Na posmarowaną blachę kłaść małe kuleczki wielkości orzecha laskowego.Piec przez 10-15 min(nie otwierać pieca)

Porady

Do zupy można dodać troszkę więcej pieczarek i zmiksować wtedy będzie gęściejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować