Zupa parówkowa

4.95 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupa parówkowa jest smaczna i niedroga. Gotuję ją dosyć często, ponieważ bardzo smakuje mojemu mężowi.

Składniki:

  • 50 dag cienkich parówek
    2 dość duże cebule
    4 szklanki bulionu z kostki (grzybowego lub warzywnego)
    2 łyżki oleju
    mielona ostra papryka do smaku (wedle uznania)
    szczypta suszonego majeranku
    sól
    pieprz
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki łagodnego keczupu
Wystaw ocenę:

4.95 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Zupa parówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule drobno siekamy. Parówki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebule. Dodajemy pokrojone parówki, mieszamy, chwilę dusimy na małym ogniu.
  • Zupa parówkowa 2. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone parówki z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem, mieszamy
    i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy i keczup. Mieszamy i zagotowujemy. Zupę rozlewamy do talerzy, podajemy z pieczywem.

Porady

● Zupa będzie bardziej sycąca, gdy przed wrzuceniem parówek dodamy do bulionu pokrojone w kostkę 2-3 ziemniaki. ● Zamiast ziemniaków można też wrzucić do zupy garść grzanek – gotowych lub z czerstwej bułki paryskiej pokrojonej w niewielką kostkę i zrumienionej na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować