Zupa kryzysowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na szybką i zdrową, pełną smaków i aromatów zupę, doskonałą w momencie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 ml soku warzywnego np. Vega węgierska Tymbarku
    - 4 ziemniaki
    - 1 czerwona papryka
    - 2 marchewki
    - 5 - 6 sztuk cebuli szalotki
    - 1 - 2 ząbki czosnku
    - 0,5 łyżeczki tymianku
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki
    - sól i pieprz
    - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    - oliwa z oliwek (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kryzysowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki - gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.

    Szalotkę kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy zioła prowansalskie oraz tymianek i chwilę razem dusimy.
  • 2. Podduszone warzywa przekładamy do garnka wraz z ugotowaną i odcedzoną marchewką i ziemniakami, zalewamy sokiem warzywnym i zagotowujemy.

    Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, natkę pietruszki, pieprz cayenne i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem - gotujemy jeszcze przez 2- minuty.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować