Zupa krem ziemniaczano-selerowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
Dodać selera, smażyć około 4 minut.
Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.
Warzywa zalać 5 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, przykryć i na małym ogniu gotować 25-35 minut do miękkości .
Odstawić do lekkiego przestudzenia, partiami zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Ponownie zagrzać, dodać kremówkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W razie potrzeby jeszcze rozcieńczyć.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Komentarze