Zupa-krem ziemniaczany ze śmietaną

4.5 (147 ocen)

  • 20 min

Bardzo pożywna zupa w sam raz na zimowe dni. Łatwa w wykonaniu i bardzo tania.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag ziemniaków
    20 dag włoszczyzny(u mnie marchewka, pietruszka, cebula, ser i por)
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 łyżka siekanej natki pietruszki i koperku
    Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem ziemniaczany ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Włoszczyznę ugotować z dodatkiem masła i odrobiny soli w 1 3/4 l wody pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę ugotować na przecedzonym wywarze. Warzywa z ugotowanymi ziemniakami zmiksować, połączyć z wywarem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, zagotować, zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać zieleniną. Zupę można wzbogacić grzankami.

Porady

Do zupy można dodać parę suszonych grzybków. Zupę można zagęścić zasmażką zamiast śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować