Zupa krem ziemniaczany z imbirem

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Imbir w zupie ziemniaczanej to naprawdę fantastyczne połączenie

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    3 kostki bulionu o smaku wędzonego boczku

    2 cebule

    świeży imbir wielkości bardzo dużego orzecha

    2 liście laurowe

    kilka ziaren ziela angielskiego

    kawałek pora

    kawałek selera

    3 łyżki masła

    3-4 łyżki śmietany

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem ziemniaczany z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule poszatkować i lekko podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i poszatkowanego selera. Całość zalać 1 litrem wody, dodać kostki bulionowe, licie laurowe, ziele angielskie, gotować do momentu rozgotowania się ziemniaków.

    Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupa będzie dość gęsta i taka właśnie powinna być. Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać do zupy, popieprzyć i ewentualnie posolić. Na samym końcu dodać śmietanę. Tak jak wspomniałam można podawać ją z gruszką lub avocado.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować