Zupa krem z rzezuchy i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzezuche opłukaj, 2 łyzki pozostaw do dekoracji.
Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj i zeszklij razem na rozgrzanym oleju.
2.Obrane, umyte ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuc do garnka z podduszona cebulką, zalej gorącym wywarem lub bulionem. Gotuj razem, az ziemniaki będą miekkie. Pod koniec gotowania wrzuc mrozony groszek (jesli swiezy groszek to wrzuc wczesniej). Pogotuj 3 minuty i wrzuc rzezuche, zdejmij z ognia i zmiksuj. Zupa powinna miec konsystencje kremu!!! Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj delikatnie ze smietaną. Mozna jeszcze chwilke lekko podgrzac.
3.Ugotowane i obrane ze skorupek jajka pokrój w kostkę, rozłoż na talerzach, dodaj szczyptę rzezuchy, nalej zupy i udekoruj pozostała rzezucha.
Porady
czasami mozna dorzucic do zupy kilka rozyczek brokuła - tez wybornie smakuje!!!
Komentarze