ZUPA KREM Z RZEZUCHY I ZIELONEGO GROSZKU

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bardzo smaczna i zdrowa.

  • 10 min

Składniki:

  • pelna szklanka rzezuchy
    pol szklanki zielonego groszku (mrozonego lub swiezego)
    4 duze ziemniaki
    4 szklanki bulionu lub wywaru z warzyw
    mala cebula
    szczypiorek (troszke)
    4 jajka ugotowane na twardo
    lyzka oliwy
    3-4 lyzki smietany
    sol, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa krem z rzezuchy i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzezuche opłukaj, 2 łyzki pozostaw do dekoracji.
    Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj i zeszklij razem na rozgrzanym oleju.
  • 2. Obrane, umyte ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuc do garnka z podduszona cebulką, zalej gorącym wywarem lub bulionem. Gotuj razem, az ziemniaki będą miekkie. Pod koniec gotowania wrzuc mrozony groszek (jesli swiezy groszek to wrzuc wczesniej). Pogotuj 3 minuty i wrzuc rzezuche, zdejmij z ognia i zmiksuj. Zupa powinna miec konsystencje kremu!!! Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj delikatnie ze smietaną. Mozna jeszcze chwilke lekko podgrzac.
  • 3. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka pokrój w kostkę, rozłoż na talerzach, dodaj szczyptę rzezuchy, nalej zupy i udekoruj pozostała rzezucha.

Porady

czasami mozna dorzucic do zupy kilka rozyczek brokuła - tez wybornie smakuje!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Rzeżucha

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować