Składniki: 300 g pora ( biała część), 30 dag masła, 500 g ziemniaków, 750 ml wywaru warzywnego ( może być z kostki), 1 łyżka soku z cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonej kolendry, 1 liść laurowy, 150 ml śmietany, 1 żółtko.
Zupa krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por oczyścić, pokroić w cienkie talarki, ziemniaki obrać, dobrze opłukać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojone warzywa i lekko je podsmażyć. Zalać wywarem warzywnym. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, liść laurowy, kolendrę i gałkę muszkatołową. Gotować pod przykryciem około 25minut. Z zupy wyjąć liść laurowy. Zupę zmiksować blenderem. Dodać około 2/3 śmietany, by złagodzić smak, lekko posolić, gotować jeszcze przez około 5 minut. Zdjąć z ognia. Żółtko ubić z pozostałą śmietaną, dodać do zupy energicznie mieszając. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze