Zupa krem z pora z salami i serem

0 (0 ocen)

Przepyszna zupa krem z pora. Zagęszczona zdrową kaszą jaglaną, z dodatkiem sera żółtego i salami :)

Składniki:


  • 3 pory
    2 łyżki masła klarowanego
    1,5 l wody
    2 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    1 marchewka
    1 łodyga selera naciowego
    3 łyżki kaszy jaglanej
    100 g serka topionego
    2 łyżeczki naturalnej przyprawy warzywnej
    pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa świeżo tarta
    +oraz
    kawałek sera żółtego
    kawałek salami
    kilka gałązek natki pietruszki

Zupa krem z pora z salami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pory umyć, odciąć ciemno-zielone końce. Poszatkować. wrzucić na rozgrzane masło klarowane i zeszklić.

    Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę warzywna.

    następnie dodać obraną marchew i seler naciowy, zagotować.

    Wsypać przepłukaną kasze jaglaną, gotować zupę ok 15 minut.

    Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę. Dodać serek topiony i zmiksować zupę na krem.

    Doprawić do smaku pieprzem, 2-3 szczyptami świeżo tartej gałki i zagotować.

    Ser zetrzeć na tarce, dojrzewające salami pokroić w kosteczkę. Natkę posiekać.

    Posypać zupę dodatkami i podawać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy