Zupa niebanalna, o wyraźnie śmietankowym smaku. Dość nietypowe wykorzystanie gruszki do dania na słono okazało się zaskakująco smacznym pomysłem. Polecam!
Składniki:
300 g pora
3 nieduże gruszki (łącznie 250 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
200 g pomidorków koktajlowych (np. żółte gruszkowe)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
200 g serka topionego kremowego
1 szklanka mleka
1 L bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
prażone ziarna słonecznika do przybrania każdej porcji
Zupa krem z pora, gruszki i kukurydzy z pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczonego pora drobno pokroić, obrany czosnek posiekać, pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić na małe kawałki, kukurydzę osączyć z zalewy. W garnku rozgrzać oliwę i dodać wymienione składniki. Wsypać gałkę muszkatołową oraz chilli. Całość smażyć 5 min, mieszając.
2.Następnie wlać bulion i mleko. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 5 min. Po tym czasie do zawartości garnka dołożyć serek topiony. Potrawę gotować kolejne 5 min, a następnie zmiksować blenderem.
3.Do uzyskanego kremu dodać pokrojone na plastry pomidorki i bazylię. Zupę ponownie zagotować i podgrzewać jeszcze 5 min. Potrawę doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Każdą porcję posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Komentarze