Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy warzywa z porcji rosołowej, ziele angielskie i listka laurowego. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinkę (woda ma pyrkać, a nie wrzeć!). wywar solimy i pieprzymy pod koniec gotowania.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się tego wszystkiego co jest w środku, układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ok. 40 minut (pod koniec można papryki odwrócić na drugą stronę). Upieczone odkładamy na chwilę, żeby sobie odpoczęły i kiedy lekko ostygną- obieramy je ze skórki.
3.Na rozgrzanej patelni szklimy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy upieczoną paprykę i chwilę ją podsmażamy. Zawartość patelni wrzucamy do garnka, dodajemy marchewkę z porcji rosołowej i 5 minut gotujemy na niewielkim ogniu. Następnie wszystko blendujemy.
Dodajemy sól, pieprz (zwykły i cayenne) oraz cukier do smaku.
4.Gotową zupę krem podajemy z kuleczkami mozzarelli.
Komentarze