Zupa krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

ostro-słodka zupa z pieczonej papryki. W sam raz na chłodne wieczory.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - porcja rosołowa: 1 sztuka
    - woda: 1 litr
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - Czerwona papryka: 4 sztuki
    - oliwa: 4 łyżki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - brązowy cukier: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 sztuka
    - kuleczki mozzarelli: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy warzywa z porcji rosołowej, ziele angielskie i listka laurowego. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinkę (woda ma pyrkać, a nie wrzeć!). wywar solimy i pieprzymy pod koniec gotowania.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się tego wszystkiego co jest w środku, układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ok. 40 minut (pod koniec można papryki odwrócić na drugą stronę). Upieczone odkładamy na chwilę, żeby sobie odpoczęły i kiedy lekko ostygną- obieramy je ze skórki.
  • 3. Na rozgrzanej patelni szklimy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy upieczoną paprykę i chwilę ją podsmażamy. Zawartość patelni wrzucamy do garnka, dodajemy marchewkę z porcji rosołowej i 5 minut gotujemy na niewielkim ogniu. Następnie wszystko blendujemy.

    Dodajemy sól, pieprz (zwykły i cayenne) oraz cukier do smaku.
  • 4. Gotową zupę krem podajemy z kuleczkami mozzarelli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

 Zupa krem z pieczonej papryki

To może cię zainteresować