Zupa-krem z pieczonej cukinii i szpinaku z boczkiem i ryżem

0 (0 ocen)

Sam zapach i kolor zupy zachęca do jedzenia a w efekcie w talerzu nie pozostaje po daniu nawet ślad :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    200 g drobnego ryżu białego ( 2 saszetki . Po ok. 50 g na osobę)
    200 g boczku wędzonego w kawałku
    2 dość duże cukinie
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200 g mrożonych liści szpinaku ( można użyć świeżych)
    Składniki robocze:
    Woda
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    papier do pieczenia
    Do dekoracji:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Krem

Zupa-krem z pieczonej cukinii i szpinaku z boczkiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczona cukinia i boczek 1. Cukinię umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , pokroić w plastry ok 2 cm.
    Boczek pokroić w cieniutkie plastry.
    Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier , kłaść plastry cukinii oraz boczku. Piec w 180 st ok 25 min.
  • 2. Upieczoną cukinię przełożyć do garnka dodać szpinak. zalać wodą ok. 1,5l.
    Gotować razem ok 25 min. Doprawić czosnkiem granulowanym , solą i pieprzem.
    W tym czasie ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli.
    Gotową zupę zdjąć z ognia , zmiksować blenderem na gładki krem. ( spróbować ew. doprawić)
    Do talerza wkładać 1/2 saszetki ryżu , zalać zupą . Podawać z upieczonym boczkiem . Udekorować natką pietruszki.

Porady

Z podanych proporcji wychodzi 4 porcję dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować