Zupa krem z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę (w całości) pieczemy przez 20 - 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Następnie ostrożnie przekładamy ją do szczelnie zamykanego naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimną paprykę obieramy ze skórki, czyścimy z nasion i białych części. Na koniec paprykę kroimy na kawałki.
/podczas rozcinania upieczonej papryki wypłynie sporo soku, warto go zachować i dolać do zupy, dzięki temu będzie bardziej aromatyczna/
2.Paprykę, pomidory i ogórki wraz z dokładnie opłukanymi z soli kaparami i kilkoma łyżkami oliwy miksujemy na gęsty krem.
3.Oliwki kroimy, dodajemy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Na drugiej patelni prażymy otręby.
4.Do zupy dodajemy oliwki, a przed samym podaniem posypujemy uprażonymi otrębami.
Komentarze