Zupa krem z ogórków kiszonych

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Zupa ogórkowa kojarzy się z tartymi na tarce kiszonymi ogórkami. Ja proponuję wersję również z kiszonymi ogórkami, ale zblendowanymi.

  • 30 min

Składniki:

  • -dwa duże ziemniaki
    -dwie marchewki
    -mała pietruszka
    -kawałek pora
    -duża cebula
    -liść laurowy
    -ziele angielskie
    -natka pietruszki
    -4 ogórki kiszone
    -1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
    -sól, pieprz do smaku
    -olej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa ogórkowa

Zupa krem z ogórków kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i pora oczyszczamy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
  • 2. Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego uprzednio pokrojone warzywa, liść laurowy oraz dwa ziarnka ziela angielskiego.
  • 3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy do bulionu.
  • 4. Po ugotowaniu warzyw, wyjmujemy z bulionu liść laurowy i wrzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki oczyszczoną natkę pietruszki i pokrojone ogórki kiszone.
  • 5. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku, ewentualnie dolewamy wrzątek, gdy zupa jest za gęsta. Aby załagodzić smak zupy możemy dodać troszkę odtłuszczonego mleka.
  • 6. Blendujemy zupę na jednolity krem.
  • 7. Zupę podajemy z grzankami. Możemy dodać dowolne ugotowane mięso lub wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować