Zupa krem z ogórków kiszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i pora oczyszczamy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
2.Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego uprzednio pokrojone warzywa, liść laurowy oraz dwa ziarnka ziela angielskiego.
3.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy do bulionu.
4.Po ugotowaniu warzyw, wyjmujemy z bulionu liść laurowy i wrzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki oczyszczoną natkę pietruszki i pokrojone ogórki kiszone.
5.Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku, ewentualnie dolewamy wrzątek, gdy zupa jest za gęsta. Aby załagodzić smak zupy możemy dodać troszkę odtłuszczonego mleka.
6.Blendujemy zupę na jednolity krem.
7.Zupę podajemy z grzankami. Możemy dodać dowolne ugotowane mięso lub wędlinę.
Komentarze