Zupa krem z młodych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiamy polskie młode ziemniaczki. Krem jest subtelny zarazem wyrafinowany w smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
    1 duża cebula
    1 łyżeczka masła
    sól ,pieprz
    mielony kminek
    300 g szynki gotowanej
    natka pietruszki

Zupa krem z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z młodych ziemniaków 1. Posiekaną cebulę szklimy na maśle ,dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze 5 min. Następnie zalewamy gorącą wodą ,solimy- ok. 1 łyżeczki(na równi z ziemniakami) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Zestawiamy z ognia ,studzimy i miksujemy. Ponownie wstawiamy na palnik ,zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym kminkiem. Szynkę kroimy w paski ,podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni. Zupę rozlewamy do talerzy ,dodajemy smażoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy