Zupa-krem z marchewki z groszkiem ptysiowym

4.5 (189 ocen)

Troszkę pikantna, troszkę słodka-jednym słowem pyszna:)

Składniki:

  • Na groszek ptysiowy:
    180 ml wody
    80 g masła (3 łyżki)
    120 g mąki (pełna szklanka)
    3 jajka
    szczypta soli i pieprzu
    Na zupę:
    450 g marchewki
    1 pietruszka średnia
    10 cm pora
    7 szklanek zimnej wody
    1 kostka warzywna
    1 łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki posiekanej natki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z marchewki z groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto parzone na groszek 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień. Do mieszanki wsypać mąkę i bardzo energicznie wymieszać, aby nie było grudek , uważać także aby nie przypalić ciasta. Mieszać około 2 minut. Zdjąć z ognia i najlepiej przełożyć do innego garnka aby ciasto szybciej przestygło. Gdy ciasto będzie letnie wbić do niego jedno jajo i dokładnie wymieszać. Kolejne wbić dopiero gdy to pierwsze zostanie dokładnie wchłonięte przez ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i szprycą lub rękawem (łyżeczką też można) nakładać małe porcje ciasta w większych odstępach bo podczas pieczenia urośnie. Piec 10-12 minut w nagrzanym piekarniku.
  • Zupa marchewkowa 2. Do garnka wlać wodę i zagotować. Gdy woda zawrze wrzucić kostkę warzywną i pozwolić się jej rozpuścić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w dosyć grube plastry. Pietruszkę także obrać i umyć i oczywiście osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Por dokładnie umyć. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody i gotować do zupełnej miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, przecedzić przez sito. Wywar przelać do innego garnka. Wyjąć i wyrzucić por.

  • papka z marchewki 3. Marchewkę z pietruszką przerzucić do blendera i wlać 2 chochle wywaru i zmiksować na gładką papkę. Zmiksowane warzywa po 1 chochli dodawać do wywaru i dokładnie mieszać. Gdy już cała zmiksowana marchewka będzie w zupie doprawić do smaku chili, pieprzem i bazylią. Przelać krem na talerz lub do bulionówki, posypać szczyptą natki pietruszki i wrzucić kilka kulek groszku ptysiowego. Serdecznie polecam! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować