ZUPA KREM z KOPRU WŁOSKIEGO (VELLUTATA di FINOCCHIO)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moim zdaniem koper włoski najlepiej smakuje surowy, ale czasmi gdy za długo postoi w lodówce traci swoją kruchość i soczystość. Pyszna, lekka zupa krem jest idealnym sposobem na jego wykorzystanie. Idealna również dla malutkich dzieci. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 3 średnie bulwy kopru woskiego (fenkułu)
    4-5 dużych ziemniaków
    1 mała cebula
    oliwa z oliwek
    ok.1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego lub wody
    listek laurowy
    sól
    świeżo zmielony pieprz

    na grzanki:
    chleb lub bułka (mogą być czerstwe)
    masło lub oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z kopru włoskiego (vellutata di finocchio) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZUPA KREM z KOPRU WŁOSKIEGO 1. W garnku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę, pokrojone w kostke ziemniaki i koper.
  • ZUPA KREM z KOPRU WŁOSKIEGO 2. Zalej warzywa bulionem dodaj listek laurowy, dopraw solą i gotuj przez ok. 25 min, do momentu aż będa miękkie.
  • ZUPA KREM z KOPRU WŁOSKIEGO 3. Gdy warzywa będą ugotwane wyciągnij listek laurowy, a zupę zmiksuj blenderem, dodaj świeżo zmielony pieprz.
  • ZUPA KREM z KOPRU WŁOSKIEGO 4. W miedzyczasie przygotuj grzanki. Na gorącej patelni rozpuścić troszkę masła lub oliwy i pokrojony w kosteczkę lub na małe kromeczki chleb lub bułkę. Smaż do momentu, aż pieczywo będzie miało złoty kolor i będzie chrupiące.
  • 5. Zupę podawaj z grzankami, polaną odrobiną oliwy z oliwek.

     Buon appetito!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Koper Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować