Z ochoty na kapuśniak zrodził się pomysł na zupę z kiszoną kapustą w nieco odmienionym wydaniu. Zupa krem świetnie smakuje z kleksem jogurtu oraz natką pietruszki. Polecam!
Składniki:
800 g obranych ziemniaków (ok. 1 kg przed obraniem)
500 g kiszonej kapusty
2 większe marchewki (2 x 150 g)
2 większe białe cebule (2 x 100 g)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
5 szklanek bulionu warzywnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka kminku całego
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
do przybrania każdej porcji – jogurt naturalny, natka pietruszki
Zupa krem z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, następnie drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, kminek, kozieradkę i cynamon. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Dołożyć odciśniętą i posiekaną kapustę, majeranek i wlać sos sojowy. Dusić 2 – 3 min, mieszając.
3.Na końcu dołożyć obrane i drobno pokrojone ziemniaki i marchewkę, a następnie wlać bulion. Gotować do miękkości 30 – 40 min. Zawartość garnka zblendować. Zupę doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz natki pietruszki.
Komentarze