Zupa krem z kapusty i pomidorów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupy, tym bardziej te kremowe od jakiegoś, dłuższego, czasu królują w naszej kuchni. Bez zbędnych dodatków, sam smak warzyw

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty białej
    2 duże pomidory
    1 duża marchew
    kawałek selera
    100 g makaronu (ulubionego)
    por (biała część)
    2 łyżki masła
    200 g pieczarek
    sól, pieprz

Zupa krem z kapusty i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z kapusty i pomidorów 1. Kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.

    Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem, zalewamy zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli.

    Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił).

    Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.

    Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy