Zupa wyszła przepyszna, moja mama była nią zachwycona. To właśnie dzięki tej zupie przekonałam się do kalafiora.Zupa krem z kalafiora z wanilią będzie często gościła na moim stole :)
30 min
Składniki:
1 główka kalafiora - podzielona na różyczki
mleko: 500 ml jeśli mamy dużego kalafiora, 400 ml jeśli małego
śmietana 36%: 500 ml jeśli mamy dużego kalafiora, 400 ml jeśli małego. Ja dałam śmietankę 30%
1/2 laski wanilii
1 łyżka prażonych płatków migdałowych
sól, biały pierz mielony (ja użyłam czarnego)
Zupa krem z kalafiora z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kalafiora sparz wrzącą i osoloną wodą. Następnie wstaw do garnka z mlekiem i śmietaną. Zagotuj.
2. Gdy kalafior zmięknie, odstaw go do przestygnięcia, następnie całość zblenduj lub przetrzyj przez sito.
3. Całość ponownie zagotuj z wanilią. Dopraw do smaku. Krem przełóż do miseczek i posyp płatkami migdałowymi.
Komentarze