można ugotować tę zupę tradycyjnie. Dla mnie jednak wolnowar ma taką przewagę, że po pierwsze smaki są bardziej intensywne, i to co najważniejsze - zupę mogę wstawić i wyjść z domu, wiem że nic nie wykipi, nic się nie przypali
Składniki:
ok 400 g dyni piżmowej
450 g batatów
1 czerwona cebula
1 puszka pomidorów
4- 5 ząbków czosnku
2 łyżeczki zielonej pasty curry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 papryczka chili -bez pestek
1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
1,5 l bulionu - gorący
1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie
śmietana, szczypiorek do podania
Zupa krem z dyni i batatów, w wolnowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię i bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek posiekać. Wszystkie składniki, wrzucić do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem.
2.2.Wolnowar przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin, aż warzywa będą miękkie.
3.3.Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę.
4.4. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu, posypaną szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze