Zupa krem z dyni i batatów, w wolnowarze

4.49 (194 ocen)

można ugotować tę zupę tradycyjnie. Dla mnie jednak wolnowar ma taką przewagę, że po pierwsze smaki są bardziej intensywne, i to co najważniejsze - zupę mogę wstawić i wyjść z domu, wiem że nic nie wykipi, nic się nie przypali

Składniki:

  • ok 400 g dyni piżmowej
    450 g batatów
    1 czerwona cebula
    1 puszka pomidorów
    4- 5 ząbków czosnku
    2 łyżeczki zielonej pasty curry
    1 łyżeczka mielonego kminu
    1 papryczka chili -bez pestek
    1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
    1,5 l bulionu - gorący
    1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie
    śmietana, szczypiorek do podania
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni i batatów, w wolnowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię i bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić, czosnek posiekać. Wszystkie składniki, wrzucić do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem.
  • 2. 2.Wolnowar przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. 3.Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę.
  • 4. 4. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu, posypaną szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Dynia Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować