Zupa-krem z dyni (na ostro)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Super rozgrzewająca ostra zupka :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg oczyszczonej dyni
    2 marchewki
    1,5 l bulionu
    100 g serka topionego śmietankowego
    sól, pieprz
    szczypta chili
    szczypta imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta papryki ostrej
    olej do podsmażenia (ok. 4 łyżki)

    dodatkowo:
    pietruszka suszona

Zupa-krem z dyni (na ostro) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Włożyć do garnka. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i również podsmażyć na oleju. Przełożyć do dyni, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać serek, zblendować, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Zupę przed podaniem udekorować papryką i pietruszką. Podawać z grzankami czosnkowymi

Porady

Przypraw dodawać wg własnego smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy