Zupa krem z dyni

5 (188 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta zupa jest lekka, niskokaloryczna, zdrowa i co najważniejsze pyszna. Polecam wszystkim, którzy są na diecie odchudzającej. Dodatek sporej ilości czosnku i pieprzu bardzo wzbogaca smak tej zupy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia: 500 gramów
    - ziemniaki: 100 gramów
    - bulion: 0.75 litra
    - cebula mała: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka
    - czosnek/ząbki: 4 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 0.25 łyżeczki
    - sól i pieprz: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, gdy zmięknie dodać ziemniaki, marchewkę chwilę smażyć. Dodać dynię i jeszcze 2-3 minuty smażyć. Następnie dodać bulion, przyprawy i całość gotować na małym ogniu około 15 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem /pieprzu proponuję dać naprawdę sporo/. Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować