Jest już jesień i za oknami coraz chłodniej, dlatego na obiad polecam kremową zupę z dyni. Ta zupa dość że jest smaczna i zdrowa, zawiera również wiele witamin i minerałów.
55 min
Składniki:
0,5 kg miąższu z dyni
1 litr drobiowego rosołu
3 duże ziemniaki
2-3 marchewki
1 niewielka pietruszka
średnia cebula
1 łyżka masła
szczypta curry
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
kilka łyżek śmietany
grzanki lub groszek ptysiowy
Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Cebulę przekładamy do garnka. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew również obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Wszystko zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szczyptę curry i ostrej papryki. Opcjonalnie można dodać odrobinę gałki muszkatałowej. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 35-40 min na niewielkim ogniu.
2.Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy. Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.
Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze