Zupa krem z dyni

5 (1 ocen)

  • 55 min

Jest już jesień i za oknami coraz chłodniej, dlatego na obiad polecam kremową zupę z dyni. Ta zupa dość że jest smaczna i zdrowa, zawiera również wiele witamin i minerałów.

  • 55 min

Składniki:

  • 0,5 kg miąższu z dyni
    1 litr drobiowego rosołu
    3 duże ziemniaki
    2-3 marchewki
    1 niewielka pietruszka
    średnia cebula
    1 łyżka masła
    szczypta curry
    szczypta ostrej papryki
    sól
    pieprz
    kilka łyżek śmietany
    grzanki lub groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Cebulę przekładamy do garnka. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew również obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Wszystko zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szczyptę curry i ostrej papryki. Opcjonalnie można dodać odrobinę gałki muszkatałowej. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 35-40 min na niewielkim ogniu.
  • 2. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy. Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.
    Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować